Rad imam (r)eko

Rad imam (r)eko

tooltip text
PRP
PRP
EU
SLO

Partnerji operacije

Vodilni partner:

LAS OBSOTELJE IN KOZJANSKO, Aškerčev trg 24, 3240 Šmarje pri Jelšah

 

Sodelujoči partnerji kot člani LAS Obsotelja in Kozjansko:

  • RAZVOJNA AGENCIJA SOTLA, Aškercev trg 24, 3240 Šmarje pri Jelšah;
  • KOZJANSKI PARK, Podsreda 45, 3257 Podsreda;
  • ZAVOD ZA KULTURO, TURIZEM IN RAZVOJ ROGATEC, Pot k ribniku 6, 3252 Rogatec.

 

Projektni partnerji 1:

LAS PRI DOBRIH LJUDEH 2020, Renkovci 8, 9224 Turnišče

Sodelujoči partnerji kot člani LAS Pri dobrih ljudeh 2020:

  • DRUŠTVO ZA TRAJNOST VIROV SI.ENERGIJA, Renkovci 8, 9224 Turnišče;
  • OBČINA VELIKA POLANA, Velika Polana 111, 9225 Velika Polana;
  • MIHAEL KASAŠ- nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji, Glavna ulica 17, Dolina pri Lendavi.

 

Projektni Partner 2:

LAS Gruppo di Azione Locale (G.A.L.) Isc Madonie, Viale Risorgimento 13b, Castellana Sicula, Palermo 90020, Italija

 

Tematsko področje ukrepanja Strategije lokalnega razvoja

  • Ustvarjenje delovnih mest;
  • Razvoj osnovnih storitev;
  • Varstvo okolja in ohranjanje narave;
  • Večja vključenost mladih, žensk in drugih ranljivih skupin.

 

Cilji operacije

  • Povečati podjetniške aktivnosti in spodbuditi inovativna partnerstva ter tako ustvariti pogoje za nova (zelena) delovna mesta, nove lokalne produkte in storitve;
  • vzpostavitev pogojev za trženje lokalnih proizvodov in storitev;
  • razvoj novih turističnih produktov in manjša vlaganja v podporno infrastrukturo;
  • izboljšati turistično privlačnost območja LAS z izkoriščanjem kulturnih in naravnih danosti;
  •  razvoj novih turističnih produktov in manjša vlaganja v podporno infrastrukturo;
  • ohranitev obstoječih naravnih danosti ter dvig ozaveščenosti prebivalstva o pomenu varstva narave in okolja;
  •  izboljšati turistično privlačnost območja LAS z izkoriščanjem kulturnih in naravnih danosti;
  •  ohranitev obstoječih naravnih danosti ter dvig ozaveščenosti prebivalstva o pomenu varstva narave in okolja;
  • izboljšati stanje okolja in njegove biotske raznovrstnosti ter ohraniti kulturno dediščino območja LAS;
  • vzpostavitev pogojev za vseživljenjsko učenje in medgeneracijsko druženje.

 

Namen operacije

Ohranili, oživili in prezentirali bomo naravno in kulturno dediščino zavarovanih območij narave in trajnostne prakse s posebnim poudarkom na ekološkem kmetovanju na območjih LAS, vključenih v operacijo. Prenašali bomo obstoječa znanja in dobre prakse in jih implementirali na območju posameznega LAS. Operacija temelji na skupnih ciljih: medsektorskem povezovanju partnerjev znotraj celotne mreže partnerstva LAS, razvoju novih, inovativnih, na trajnostni rabi naravnih virov temelječih produktov, storitev, programov. S skupnimi aktivnostmi operacije želimo vzpostaviti trajno sodelovanje vključenih zavarovanih območij narave, ekološkim (delno tudi konvencionalnim) ponudnikom iz vključenih LAS zagotoviti skupen nastop na trgu, s poudarkom na udeležbi na prireditvah, ki posebej zagovarjajo pomen ohranjanja naravnih virov in biotske raznovrstnosti ter spodbujajo trajnostne prehranske in pridelovalne/predelovalne kmetijske usmeritve.

Z infrastrukturnimi vlaganji v opremo in naložbe, ki dodatno spodbujajo ohranjanje narave in spodbujajo ekološko kmetovanje in novimi vsebinami (dogodki, učni poligon »od njive do vilic«) ustvarjamo dodatne vsebine tako za tržno usmerjene ponudnike na območju kot tudi ranljive ciljne skupine (realizacija novih zaposlitvenih možnosti in podobno), saj jih bomo prilagodili potrebam trajnostnega razvoja prav z namenom ustvarjanja novih, zelenih delovnih mest. Prav tako bodo naložbe v sklopu operacije vključevale OVE in URE. Skozi delavnice o prenosu znanj bomo dodatno ozaveščali prebivalstvo o podnebnih spremembah in prilagajanju nanje.

 

Kazalniki operacije

  •     število novih lokalnih produktov in storitev: 1;
  •     število sodelujočih lokalnih ponudnikov: 6;
  •     število podprtih operacij: 1;
  •     število novih turističnih programov, produktov in storitev osnovanih na kulturni in naravni dediščini območja LAS: 1;
  •     število novih turističnih produktov: 1;
  •     število deležnikov vključenih v aktivnosti: 20;
  •     število izvedenih izobraževalnih dogodkov: 2;
  •     število podprtih operacij: 1;
  •     število interpretacij ohranjanja biotske raznolikosti in varstva kulturne dediščine: 1;
  •     število izvedenih dogodkov: 1.

 

Rezultati operacije

  •     1x ogled dobrih praks na območju italijanskega LAS;
  •     1 X ogled dobrih praks na območju LAS PDL in LAS OK;
  •     3 x organizacija in izvedba izobraževalne delavnice (na vsakem ogledu LAS) s primeri dobrih praks interpretacije     zavarovanih območij (prenos znanja in izkušenj) s poudarkom na povezavi narava-človek;
  •     1 x izdelan e-dokument Analiza potencialov zavarovanih Unescovih biosfernih območij in potencialov ekološkega kmetijstva;
  •     1x serija kratkih filmčkov dobrih praks ekološkega kmetovanja (7 kratkih filmčkov);
  •     3x implementacijska delavnica: delavnice z deležniki na temo priložnosti implementacije dobrih praks drugih dveh LAS na območju vsaka vključenega LAS;
  •     izvedena 3 naložbena vlaganja v infrastrukturo (poligon od njive do vilic, interpretacijska točka in stalna razstava);
  •     3 x nakup kompleta opreme za vključena ekološka ponudnika (Kozjanski park in Ekološka kmetija Kasaš ter deležniki z območja italijanskega LAS);
  •     2 x lokalni prireditvi in izmenjava ponudnikov lokalnih produktov med območji – sodelovanje ponudnikov na različnih prireditvah, s tem je zagotovljen skupen nastop na trgu;
  •     1 x okrogla miza Ženske ter spremembe podnebja in ekološko kmetijstvo;
  •     5 izvedenih dogodkov na temo ekološko in biodiverziteta;
  •     1 x demonstracijska zasaditev starih sort jabolk in hrušk.

 

Obdobje izvajanja operacije

1. 7. 2022 – 30. 6. 2024

Upravičena vrednost operacije na območju LAS Pri dobrih ljudeh 2020 v EUR: 

117.621,92

Znesek sofinanciranja operacije na območju LAS Pri dobrih ljudeh 2020 v EUR: 

99.978,64

Celotna upravičena vrednost operacije v EUR:

 235.268,83

Celoten znesek sofinanciranja operacije v EUR: 

199.978,51

Kontakt

LAS Pri dobrih ljudeh 2020
T: 02 53 81 663
E: info@las-pdl.si

Rad imam (r)eko

Trajnostna dobavna veriga ekološke hrane

tooltip text
PRP
PRP
EU
SLO

Trajnostna dobavna veriga ekološke hrane

Partnerji operacije

Vodilni partner:
LAS PRI DOBRIH LJUDEH 2020, Renkovci 8, 9224 Turnišče

Sodelujoči partnerji kot člani LAS Pri dobrih ljudeh 2020:

  • ZAVOD ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ LOKALNIH SKUPNOSTI, RENKOVCI, Renkovci 8, 9224 Turnišče;
  • Razvojna agencija Sinergija d.o.o. , PE Renkovci, Renkovci 8, 9224 Turnišče;
  • OSNOVNA ŠOLA TURNIŠČE, Prešernova ulica 2, 9224 Turnišče;
  • Društvo za trajnost virov SI.ENERGIJA, Renkovci 8, 9224 Turnišče.

 

Projektni partnerji 1:
LAS PRLEKIJA, Prešernova ulica 2, 9240 Ljutomer

Sodelujoči partnerji kot člani LAS PRLEKIJA:

  • JEDRO, zavod za razvoj socialne ekonomije, Ljutomer, so.p., Ptujska cesta 14, 9240 Ljutomer;
  • Ekološka kmetija Kovačič, Stara cesta 57, 9240 Ljutomer.

 

Projektni partnerji 2:
LAS Goričko 2020, Martjanci 36, 9221 Martjanci

Sodelujoči partnerji kot člani LAS GORIČKO 2020:

  • VIDOV BREJG, Tatjana Buzeti- NDDK, Fokovci 77, 9208 Fokovci;
  • Bistra hiša Martjanci – Smart house Martjanci, Martjanci 36, 9221 Martjanci;
  • Štefan Gjergjek – nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji, Kovačevci 28, 9264 Grad.

 

Projektni Partner 3:
IMRO-DDKK, Környezetvédelmi Nonprofit Korlátolt Felelősségű Tarsaság, Petőfi Sándor 17 – 19, 8800 Nagykanizsa

 

Tematsko področje ukrepanja Strategije lokalnega razvoja

  • Ustvarjenje delovnih mest;
  • varstvo okolja in ohranjanje narave.

 

Specifični cilji operacije

  • Povečati število ekoloških proizvajalcev in proizvodov z zaposlovanjem ljudi iz ranljivih ciljnih skupin;
  • zmanjšati okoljske obremenitve zaradi transportov in embalaže ekoloških izdelkov z digitalno podprtim inovativnim logističnim modelom prodaje ekoloških izdelkov manjših proizvajalcev;
  • povezati v partnerstvo manjše ekološke proizvajalce s podjetji, ki delujejo po principih socialne ekonomije in zaposlujejo težje zaposljive posameznike iz ranljivih ciljnih skupin za lažje usklajevanje potreb po delovni sili in smiselnim zaposlovanjem teh posameznikov, ki si to želijo;
  • povečati usposobljenost in število zaposlenih iz ranljivih ciljnih skupin v ekološki pridelavi, predelavi in distribuciji;
  • povečati prepoznavnost območij partnerskih LAS in ekoloških blagovnih znamk, ki prihajajo iz tega območja;
  • omogočiti hitrejši razvoj partnerjev projekta z organizacijo dogodkov, namenjenih spoznavanju in prenosu dobrih praks na nacionalnem in mednarodnem nivoju.

 

Namen operacije

Skupni cilj operacije sodelovanja LAS je spodbujanje trajnostne pridelave in predelave ekološke hrane na območju sodelujočih LAS in posredno v SLO in ES. Priprava te hrane za trg in povečanje njene prodaje, bo okrepilo ekonomski položaj in obenem, preko promocije uživanja bolj zdrave prehrane, izboljšalo tudi kakovost življenja prebivalcev podeželja na območjih sodelujočih LAS. Z vlaganjem v večjo samooskrbo z energijo iz obnovljivih virov in naložbami v učinkovito rabo energije ter krajšanjem dobavnih poti, bomo prispevali k blaženju podnebnih sprememb, ki nastajajo zaradi pridelave, predelave in distribucije ekoloških izdelkov. Način, s katerim želimo te cilje doseči predvideva vključevanje podjetij in posameznikov, ki delujejo po principih socialnega podjetništva, kar bo imelo tudi ugoden vpliv na zaposlovanje in socialno vključenost ranljivih ciljnih skupin območja.

Na območjih partnerskih LAS se še vedno soočamo z depopulacijo, predvsem podeželja, zaradi vedno manj poslovnih priložnosti in priložnosti za zaposlitev aktivnega prebivalstva, še posebej pa so na področju zaposlovanja prizadete določene ranljive ciljne skupine, kot so dolgotrajno brezposelne osebe z invalidnostmi, ki jim dostikrat zaposlitev onemogoča tudi dejstvo, da so obenem nekoliko starejši in/ali ženske. Pa vendar območje sodelujočih LAS Prekmurja in Prlekije ni brez potencialov in osnovnih danosti, predvsem s področij turizma in proizvodnje hrane z višjo dodano vrednostjo ter »premium« živil, ki morajo biti pridelane, predelane in distribuirane na čim bolj trajnosten način ter prodane turistom, lokalnim prebivalcem in na drugih bližnjih regionalnih ter nacionalnih trgih.

Da bi lahko območja LAS v projektu izkoristila ta potencial, se je potrebno lotiti nekaterih izzivov, ki so v tem trenutku morda celo trdovratnejši, kot so bili pred 30 leti. Prvi takšen izziv je prav gotovo pomanjkanje dobre in stroškovno ter kadrovsko obvladljive tržno logistične infrastrukture (otipljive in digitalne) za majhne proizvajalce, ki vsak zase poleg proizvodnje in razvoja prehranskih in drugih ekoloških izdelkov, ne zmorejo opravljati optimalno še vseh prodajnih funkcij, pogosto pa se niti ne zavedajo dejanskih stroškov svojega vloženega časa v prodajo in distribucijo, da o finančnih in drugih tveganjih niti ne govorimo. To preprečuje razvoj in povečanje proizvodnje ekoloških izdelkov ter doseganje optimalnih cen za njih na trgu, kar skupaj pomeni manjšo dodano vrednost pri teh izdelkih. To so izdelki, ki so v veliki večini vrhunske kvalitete in so kot takšni tudi prepoznavni na lokalnem in nacionalnem trgu. Za vzpostavitev trajnostne dobavne verige pa moramo rešiti problem neobstoječe prodajno logistične infrastrukture za male proizvajalce območij sodelujočih LAS, ki mora biti sposobna to hrano najprej zbrati na enem mestu, zapakirati ter dostaviti od proizvajalcev do kupcev hitro, varno, učinkovito (poceni) in na čim bolj trajnostni način. Zato bomo v projektu vzpostavili trajnostno dobavno verigo s prodajno logističnim modelom prevzemanja, pakiranja in pošiljanja teh izdelkov, ki bodo stroškovno najmanj obremenjevale tako proizvajalce, kot kupce. V modelu se bo tako razvila in nadgradila obstoječa mreža raznovrstnih proizvajalcev visoko kakovostne hrane, imenovana Lokalni guruji iz območja sodelujočih LAS, v okviru katere bodo člani skupaj razvijali in koristili logistični model prevzemanja, pakiranja in distribucije njihovih izdelkov kupcem po celi Sloveniji in v sosednjih evropskih regijah na trajnostni in socialno vključujoči način.

Naslednji izziv na območju sodelujočih LAS je zagotavljanje delovne sile, ki je potrebna za proizvodnjo kvalitetne ekološke hrane, ki je v primerjavi s proizvodnjo hrane na druge načine delovno intenzivnejša. Zadnja leta se na območjih sodelujočih LAS soočamo s pomanjkanjem sezonske delovne sile, pa tudi delovne sile čez celo leto za proizvodnjo ekološke hrane, medtem ko imamo na drugi strani celo “vojsko” dolgotrajno brezposelnih, ki imajo ponavadi še kakšno drugo lastnost, ki je ovira pri zaposlitvi (invalidnost, nizka izobrazba, starost, so ženskega spola ali kombinacijo teh lastnosti) in imajo velike težave najti zaposlitev pri »običajnih« delodajalcih (za razliko od delodajalcev, ki delujejo po principih socialne ekonomije). Projekt gradi na rezultatih prejšnjih projektov, predvsem projekta Blaženje podnebnih sprememb s socialnimi inovacijami, v katerem je bila ustanovljena zgoraj omenjena mreža podjetij in posameznikov, ki delujejo po principih socialne ekonomije pod blagovno znamko Lokalni guruji in s sloganom »Zmoremo in znamo drugače«. Član in partner v tem projektu, Zavod TRS Renkovci je pred kratkim z izdelkom Omaka s paradižnikom, v sodelovanju z Ano Roš, podjetjem Paradajz d.o.o. (paradižnik Lušt, ki je prav tako v Renkovcih) in trgovsko verigo Tuš, osvojil prestižno nagrado za enega od treh izdelkov, ki so najbolj inovativni na področju trajnosti za leto 2022, ki jo podeljuje Inštitut za nutricionistiko v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvom z zdravje Republike v Slovenije. Pri dobavi najbolj kvalitetnih surovin za nagrajeni izdelek sodelujejo tudi drugi člani mreže Lokalni guruji. Člani te mreže zaposlujejo posameznike iz ranljivih ciljnih skupin, predvsem invalide in dolgotrajno brezposelne ki iščejo smiselno zaposlitev in ozaveščajo o možnostih zaposlovanja v podjetjih, ki takšne posameznike zaposlujejo (po naših izkušnjah jih mnogo niti ne ve, kakšne so možnosti zaposlitve v različnih oblikah institucij, ki zaposlujejo posameznike iz ranljivih ciljnih skupin po posebnih programih). Zato bomo v sodelovanju z rehabilitacijskimi ustanovami in Zavodom RS za zaposlovanje in drugimi regionalnimi deležniki poiskali primerne ljudi za takšno delo v pridelavi, predelavi in distribuciji ekološke hrane, jih primerno usposobili za delo v teh dejavnostih pri partnerjih projekta, ki že imajo vzpostavljeno pridelavo in predelavo ekološke hrane, v projektu pa bomo ta znanja in veščine razširili še na logistiko, promocijo in prodajo ekoloških izdelkov.

Tretji izziv je povezan z blaženjem podnebnih sprememb in prilagajanje nanje z učinkovitejšo rabo energije ter proizvodnjo energije iz obnovljivih virov za potrebe pridelave, predelave in distribucije visoko kakovostnih prehranskih in drugih ekoloških izdelkov od manjših proizvajalcev na območjih sodelujočih LAS. Partnerji, ki že sodelujejo v teh procesih, se vedno bolj zavedajo pomembnosti učinkovitega upravljanja z energijo za minimalizacijo obremenitve okolja s toplogrednimi plini, v skladu s filozofijo trajnostne pridelave, pa tudi zaradi obvladovanja vse bolj naraščajočih stroškov energije. Zaradi tega bomo v projektu vzpostavili dve pilotni lokaciji za samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov (sončno energijo) z možnostjo shranjevanja presežne energije za poznejšo uporabo v baterijah. S tem želimo minimizirati vpliv naše dejavnosti na podnebne spremembe preko zmanjšane rabe energije in lastne pridelave energije iz obnovljivih virov ter tako tudi zmanjšati stroške logistike in skladiščenja proizvodov namenjenih prodaji v logističnem centru in na zbirnih mestih. Ta mesta so vstopne točke za prehranske in druge ekološke izdelke in potrebujejo vzdrževanje temperaturnih režimov za ohranjanje ustreznosti in kvalitete hrane za nadaljnjo distribucijo in so zato energetsko intenzivna. Zato želimo na teh točkah vzpostaviti proizvodnjo lastne električne energije iz obnovljivih virov – sončne elektrarne.

Skozi projektne aktivnosti želimo motivirati tudi čim več proizvajalcev visoko kakovostne hrane in drugih ekoloških izdelkov iz območij sodelujočih LAS, da se pridružijo obstoječi mreži proizvajalcev, ki delujejo po principih socialne ekonomije Lokalni guruji in pričnejo koristiti nastajajoči prodajno logistični model ter infrastrukturo za večjo in učinkovitejšo promocijo in prodajo svojih izdelkov na širše trge z višjo dodano vrednostjo. Zato bomo v projektu tudi razvili in pripravili za trg najmanj 6 novih, inovativnih ekoloških izdelkov, ki jih bomo projektni partnerji razvili po principih krožnega gospodarstva na način, da bo že pri oblikovanju izdelka upoštevan zaključen snovni krog vseh komponent izdelka, vključno z embalažo in distribucijo, za zmanjšanje odpadkov na minimum. Te izdelke bodo potem v največji možni meri proizvajali in distribuirali zaposleni invalidi iz mreže Lokalni guruji, kar bo odprlo nove zaposlitvene možnosti in prispevalo k večji socialni vključenosti in enakosti teh ranljivih skupin v primerjavi z ostalimi.

 

Kazalniki operacije

  • Število dogodkov o pomenu zmanjšanja obremenitve okolja s toplogrednimi plini, ki vključujejo učinkovito rabo energije in izkoriščanje endogenih potencialov energije: 3;
  • število izvedenih izobraževalnih / ozaveščevalnih aktivnosti: 1;
  • število novih inovativnih partnerstev: 1;
  • število novih lokalnih proŠv in storitev: 6;
  • število dogodkov (usposabljanj in aktivnosti za vse tri sektorje) o pomenu zmanjševanja obremenjevanja okolja s toplogrednimi plini, ki vključujejo učinkovito rabo energije in izkoriščanje endogenih potencialov energije: 3;
  • število inovativnih partnerstev tudi v kratkih dobavnih verigah: 1;
  • število prebivalcev, vključenih v rabo OVE in URE: 20;
  • število deležnikov na lokalni ravni, vključenih v izvajanje projektov CLLD: 5.

 

Rezultati operacije

  • Pridobitev in uporaba znanja (izobraževanje in delavnice) za izbor embalaže po principih krožnega gospodarstva za ekološke izdelke ter spoznavanje inovativnih načinov pakiranja ter distribucije teh izdelkov;
  • pridobitev znanja na področju razvijanja ekoloških produktov z visoko prehransko vrednostjo (čim manj termične obdelave, čim manj aditivov, …) in certificiranja ekoloških proizvodov ter delavnica za usposabljanje na temo predstavitve in serviranja ekoloških živil;
  • prenos in uporaba teh znanj v praksi pri konkretnem razvoju ekoloških izdelkov pri partnerjih projekta;
  • razvoj novih inovativnih ekoloških produktov za trg po principih krožnega gospodarstva (2 izdelka na vsak sodelujoči slovenski LAS). Pridobitev ekološkega certifikata za vseh 6 izdelkov in njihovo testiranje na trgu;
  • promocija ekološke pridelave in predelave različnim ciljnim skupinam projekta – pridelovalcem in predelovalcem, institucionalnim kupcem (javni zavodi, turistične nastanitve, gostinci) in potrošnikom na splošno z namenom povečanja proizvodnje in potrošnje ekološke hrane pri vseh ciljnih skupinah;
  • večja ozaveščenost prebivalstva območij partnerskih LAS o pomembnosti okoljske trajnosti v vseh vidikih življenja, s poudarkom na ekološkem kmetijstvu in učinkoviti rabi energije iz obnovljivih virov. Drugi poudarek bo na ozaveščanju prebivalstva o podnebnih spremembah, kako jih ublažiti in kako se pripraviti ter prilagodit nanje na področju pridelave, predelave in distribucije hrane;
  • ozaveščeni in usposobljeni posamezniki iz ranljivih ciljnih skupin o možnostih smiselne zaposlitve v okviru socialne ekonomije na področju ekološkega kmetijstva;
  • koledar potreb po delovni sili, ki bo omogočal vsem deležnikom, da lažje uskladijo potrebe po delovni sili skozi sezono in s tem omogočijo boljšo možnost rednega zaposlovanja sezonske delovne sile;
  • napredni, digitalno podprti trajnostni modela za logistiko (naročilo, dobava, skladiščenje, pakiranje, odprema), ki bo omogočal večjo prodajo ekoloških proizvodov manjših proizvajalcev iz območja sodelujočih LAS in manjšo obremenitev ljudi in okolja s tremi zbirnimi točkami;
  • učinkovitejše povezovanje manjših lokalnih dobaviteljev z obstoječimi lokalnimi prodajalci in končnimi kupci preko zbirnih in logističnega centra s ciljem digitalizirati procese od naročila do prevzema v skladišče prodajalca ali dostave na domači naslov kupca;
  • nadgrajena obstoječa lokalna mreža institucij, ki delujejo po principih socialne ekonomije z novimi ekološkimi proizvajalci;
    Večja prepoznavnost območja LAS in vseh partnerjev v projektu, diseminacija rezultatov projekta v korist ciljnih skupin projekta in prebivalstva območij partnerskih LAS ter promocija programov za razvoj podeželja CLLD;
  • izboljšana prepoznavnost območja kot območja, na katerem se proizvaja kvalitetna hrana in večja prepoznavnost posameznih blagovnih znamk z območja partnerskih LAS.

 

Obdobje izvajanja operacije

1. 7. 2022 – 31. 8. 2024

Celotna upravičena vrednost operacije v EUR

351.825,46

Znesek sofinanciranja operacije v EUR

299.051,64

Kontakt

LAS Pri dobrih ljudeh 2020, Renkovci 8, 9224 Turnišče; info@las-pdl.si; 02 538 16 63

Rad imam (r)eko

EKO KUL

tooltip text
PRP
PRP
EU
SLO

EKO KUL

Partnerji operacije

Vodilni partner:
LAS PRI DOBRIH LJUDEH 2020, Renkovci 8, 9224 Turnišče

Sodelujoči partnerji kot člani LAS Pri dobrih ljudeh 2020:

  • ZAVOD ZA RAZISKOVANJE IN RAZVIJANJE ALTERNATIVNIH PRAKS so.p., Prekmurska ulica 10, 9231 Beltinci;
  • RIS,RAZISKOVALNO SREDIŠČE DVOREC RAKIČAN, PE RIS- BELTINCI, Panonska ulica 26, 9231 Beltinci;
  • Društvo za trajnost virov SI.ENERGIJA, Renkovci 8, 9224 Turnišče.

 

Projektni partnerji 1:
LAS GORIČKO 2020, Martjanci 36, 9221 Martjanci

Sodelujoči partnerji kot člani LAS GORIČKO 2020:

  • RAZISKOVALNO IZOBRAŽEVALNO SREDIŠČE DVOREC RAKIČAN, LENDAVSKA ULICA 28, RAKIČAN, 9000 MURSKA SOBOTA;
  • GJERGJEK DANIJELA- NOSILKA DOPOLNILNE DEJAVNOSTI NA KMETIJI, KOROVCI 28, 9261 CANKOVA;
    Bistra hiša Martjanci – Smart house Martjanci, Martjanci 36, 9221 Martjanci.

 

Projektni partnerji 2:
LAS PRLEKIJA

Sodelujoči partnerji kot člani LAS PRLEKIJA:

  • OBČINA RADENCI, RADGONSKA CESTA 9, 9252 RADENCI;
  • ZAMUDA SILVIJA GEDER, PREŠERNOVA ULICA 13, 9252 RADENCI.

 

Projektni Partner 3:
Innovation Region STYRIA GmbH, Liebenauer Hauptstraße 2-6, A-8041 Graz, Avstrija

 

Projektni partner 4:
Verein Zur Förderung des Naturpark Raab, Kirchenstraße 4, A-9380 Jennersdorf, Avstrija

 

Tematsko področje ukrepanja Strategije lokalnega razvoja

  • Ustvarjenje delovnih mest;
  • Razvoj osnovnih storitev;
  • Varstvo okolja in ohranjanje narave;
  • Večja vključenost mladih, žensk in drugih ranljivih skupin.

 

Cilji operacije

  • Izvedba ciljno usmerjenih aktivnosti za izboljšanje rabe naravnih virov – endogenih potencialov energije in povečanje učinkovitosti pri porabi energije ter varovanje in razvoj naravnega okolja;
  • ohraniti stanje naravnega okolja, biotsko raznovrstnost ter kulturno dediščino območja;
  • zagotovitev infrastrukturnih pogojev za izboljšanje pogojev za preživljanje prostega časa ter za športno-rekreacijsko udejstvovanje;
  • spodbujati podjetniške in kmetijske aktivnosti ter inovativna partnerstva za razvoj in ustvarjenje dodatnega vira dohodka s pomočjo novih lokalnih produktov in storitev;
  • izboljšanje infrastrukturnih pogojev za preživljanje prostega časa ter za športno – rekreacijskega udejstvovanja;
  • povečati podjetniške aktivnosti in spodbuditi inovativna partnerstva ter tako ustvariti pogoje za nova (zelena) delovna mesta, nove lokalne produkte in storitve;
  • povečanje socialne vključenosti marginalnih skupin;
  • povečana poraba obnovljivih virov in povečanje učinkovitosti rabe energije;
  • povečanje ponudbe lokalnih proizvodov in storitev.

 

Namen operacije

S cilji spodbujanja pridelave in predelave trajnostno pridelane lokalne hrane ter njene promocije kot zdrave, okolju in posamezniku prijazne in vsem dostopne dobrine, prenosa znanja med vključenimi deležniki in njihovega opolnomočenja na izbranih področjih delovanja želimo z operacijo EKO KUL zarisati krajše in učinkovitejše poti med pridelovalci in porabniki v lokalnem okolju. Brez nepotrebnih in potratnih stranpoti.

Narava okoli nas je že s kančkom vloženega truda neizmerno radodarna. Bogata živilsko-pridelovalna tradicija našega okolja in njegove naravne danosti nam ponujajo neposredno razkošje uporabe lokalnih, odgovorno in trajnostno pridelanih sestavin. Trendi potrjujejo, da se na osnovi izbranih in vrhunskih sestavin, pridelanih v sozvočju z naravo, snuje kulinarika najvišje kakovosti. Sledljivo, trajnostno, pravično in okolju prijazno, ekološko, organsko in inovativno so ključne besede, ki so v svetu sinonimne s kakovostjo, zanje je potrošnik pripravljen odšteti več denarja, hkrati pa z rastočimi evropskimi standardi in zahtevami pri potrošnikih postajajo higienski minimum. Operacija EKO KUL te trende prenaša na lokalno okolje vključenih partnerjev, ki deloma že izpolnjuje ta visoka merila pridelave zadostne in raznolike hrane, ki je hranljiva, cenovno dostopna in trajnostna. Med obstoječe izzive sodi nadgrajevanje pridelave v kakovostne produkte, okrepljeno sodelovanje med deležniki, krepitev zavedanja pomena tovrstne hrane pri lokalnem prebivalstvu, krajšanje preskrbnih verig in (vnovična) krepitev stika ljudi s pridelavo in predelavo hrane. EKO KUL soj žarometov usmerja v zdravo, vrhunsko lokalno pridelano hrano, z inovativnimi pristopi pa ji dodaja tisto iskrivost, s katero je privlačnejša tudi za mlade. Aktivnosti operacije EKO KUL! so zasnovane v skladu s strategijo Od vil do vilic, s posebnim poudarkom – poleg že naštetih konceptov – na pomenu lokalne samooskrbe. Z vzpostavitvijo EKO KOTIČKOV bomo vpeljali koncept ekoloških vrtov, prostorov samooskrbe s praktično neobstoječim ogljičnim odtisom in nepogrešljivih skupnostnih prostorov druženja, namenjenih izmenjavi vrtnarskih nasvetov, semen in pridelkov. Operacija EKO KUL! je namenjena opolnomočenju obstoječih deležnikov na njihovih področjih delovanja, in sicer z vpeljavo novih inovativnih in trgu atraktivnih produktov ter širjenju storitev – pridelovalce hrane bomo opolnomočili z možnostjo kompleksne predelave hrane (pridelava končnega produkta lokalne študentske hrane) in z ekološko nadgradnjo storitev (možnostjo transporta dobrin do kupca, kar je še toliko bolj dobrodošlo v primeru občine Beltinci s središčem in pripadajočimi naselji) ali vpeljavo povsem novih storitvenih konceptov (EKO POROKA). Obenem se “EKO KUL” zaveda, da EKO KUL-inarika ne sme postati luksuzna dobrina premožnejše peščice prebivalstva. Z delavnicami in drugimi aktivnostmi se še posebej trudi nagovoriti tiste, ki na koncepte ekološke hrane bodisi niso pozorni bodisi so prepričani, da zanje ni cenovno dosegljiva. Opomnili jih bomo, da to ne drži – če lokalno pridelano hrano kupujejo brez nepotrebnih vmesnih členov, zaradi katerih izgublja na kakovosti in pridobiva na ceni, ob tem pa sta prikrajšana predvsem primarni pridelovalec hrane kot končni kupec. EKO KUL vzdržuje visoko raven odnosov med vsemi členi prehrambene verige. Ta se je izkazala odločilna za lokalne skupnosti predvsem med obdobjem globalne pandemije.

V svet vrhunske EKO KUL-inarike bo s tem namenom mlade privabil kuharski mojster Bine Volčič, s kulinaričnimi, zeliščarskim in pridelovalnimi delavnicami ter izobraževanji, združevanja EKO ponudnikov na istoimenskem festivalu ter pripravljenim E-zemljevidom bomo poudarili pomen okalne trajnostno pridelane hrane, okoliško prebivalstvo pa opozorili na ponudnike v njihovi bližini. S tem navsezadnje ciljamo tudi na tkanje novih poslovnih partnerstev med predstavljenimi ponudniki in njihovimi potencialnimi odjemalci, najsi gre za zasebne ustanove (restavracije, ponudniki nočitev) ali javne ustanove, ki morajo zadostiti zahtevanim odstotkom dobave ekoloških živil (vrtci, šole in druge javne ustanove). Skupno sodelovanje omogoča prenos znanja med vključenimi partnerji in komplementarnimi upravičenci.

Rešitve, ki jih operacija EKO KUL vpeljuje so pilotno preizkušene na izbranih lokacijah upravičencev, vendar so prenosljive tudi na druge deležnike ali vključena okolja.

 

Kazalniki operacije

  • število dogodkov (usposabljanj in aktivnosti za vse tri sektorje) o pomenu zmanjševanja obremenjevanja okolja s toplogrednimi plini, ki vključujejo učinkovito rabo energije in izkoriščanje endogenih potencialov energije: 4;
  • število interpretacij ohranjanja biotske raznolikosti in varstva kulturne dediščine: 1;
  • število večnamenskih objektov z novo vsebino ali opremo: 1;
  • število novih lokalnih produktov in storitev: 1;
  • število večnamenskih objektov z novo vsebino in ali opremo: 1;
  • število novih lokalnih produktov in storitev: 1;
  • število vključenih predstavnikov ranljivih skupin v projekte s področja socialne vključenosti: 10;
  • število prebivalcev, vključenih v rabo OVE in URE: 10;
  • število deležnikov na lokalni ravni, vključenih v izvajanje projektov CLLD: 10 in
    število novih lokalnih proizvodov in storitev: 1.

 

Rezultati operacije

  • Analiza ponudbe ekološke pridelane hrane in potreb na območju LAS (pregled ekološke ponudbe in nabor eko ponudnikov);
  • EKO KUL! enote za samooskrbo z ekološko hrano;
  • EKO KOTIČKI v območjih LAS;
  • oblikovani inovativni EKO KUL! produkti in storitve v luči medsektorskega sodelovanja;
  • vzpostavljena učinkovita in krajša veriga oskrbe;
  • spletne aplikacija (igre) EKO KUL!;
  • promocija operacije in
  • izmenjava izkušenj in prenos znanja.

 

Obdobje izvajanja operacije
1. 6. 2022 – 30. 8. 2024

Celotna upravičena vrednost operacije v EUR
348.549,06

Znesek sofinanciranja operacije v EUR
296.266,73

Kontakt
LAS Pri dobrih ljudeh 2020, Renkovci 8, 9224 Turnišče; info@las-pdl.si; 02 538 16 63

AKTUALNO NA PROJEKTU

IZVEDENE ZELIŠČARSKE DELAVNICE

Partner projekta RIS Dvorec Rakičan, PE Beltinci je pripravil in izvedel različne zeliščarske delavnice za romsko populacijo in brezposelne. Teme delavnic so bile različne: nabiranje zeli ter njihova uporaba, nabiranje regrata in kopriv, priprava čajnih mešanic ter urejanje urbanih kotičkov.

NABIRANJE ZELI
Veliko rastlinja raste v naravi in ob poznavanju zdravilnih zeli lahko privarčujemo le z kratkim obiskom gozdov ali travnikov, kjer naberemo rastline npr. za domači čaj. Spomladi med prvimi zelišči zacveti pljučnik, ki se v lekarništvu uporablja v obliki čaja kot zel. Uporablja se za blažitev dražečega kašlja pri obolenjih dihalnih poti. Pljučnik v veliki meri cveti tudi v gozdnih predelih reke Mure, zato so udeleženci v sklopu prve delavnice nabirali pljučnik za čaj. Med samim nabiranjem so se tudi seznanili o njegovih zdravilnih lastnostih. Zgodaj spomladi se nabirajo cvetovi, ki vsebujejo največ zdravilnih učinkovin. Udeleženci so po končanem nabiranju tudi spoznali, kako čaj pravilno posušiti in ga hraniti do naslednje sezone oz. njegove porabe.
Naslednje spomladanska delavnica je bila namenjena nabiranju regrata. Regrat je spomladi dobra alternativa kupljeni solati, ima tudi še več hranilnih snovi kot kupljena solata. Med drugim vsebuje več vitamina A kot korenje. Grenčine dajejo regratu močne diuretične lastnosti, kar pomeni, da spodbuja odvajanje vode. Tradicionalno ga uporabljajo še pri motnjah v delovanju ledvic, celulitu in čezmerni teži. Regrat vsebuje tudi kalij, ki nadomesti izgubo te rudnine zaradi povečanega izločanja seča. Svež regrat se največkrat uporablja kot solata, ki krepi organizem, olajšuje presnovo ter pomaga pri čiščenju krvi. Po končanem nabiranju so udeleženci pripravili recept z regratovo solato in tako spoznali, kako obogatiti navadno regratovo solato in pojesti bolj polnovreden obrok. K regratu so dodali kuhano jajce, nasekljane suhe orehe, pest domačega svežega sira ter prelili z jabolčnim kisom in oljem.
Ker pa je možno iz njega narediti tudi regratov sirup, so udeleženci izrazili željo, da bi izdelovali tudi tega – tako se so odločili, da bodo, ko bo regrat na polno zacvetel, namenili tudi eno delavnico na to temo.

NABIRANJE REGRATA IN KOPRIV
Regratovi cvetovi so še ena dobra alternativa k kupljenemu sirupu. Kajti domači regratov sirup pomaga, če nas muči kašelj ali boli grlo. Regratov sirup se v ljudskem zdravilstvu celo uporablja za pospeševanje prebave ter izboljšanje krvi in splošnega počutja. Če ga razredčimo z navadno ali mineralno vodo, pa se v hipu spremeni v odličen osvežilen napitek. Rumeni regratovi cvetovi odcvetijo hitro, zato je za nabiranje na voljo zelo kratko obdobje (april, maj). Najboljši čas za nabiranje je suh in sončen dan okoli poldneva, ko so cvetovi odprti.
Udeleženci so ob nabiranju cvetov na neškropljenem travniku spoznali, katere regratove cvetove lahko uporabimo in kako jih pripravimo.. Poleg sirupa jih lahko izkoristimo za čaj, ki ga lahko pripravimo tako iz svežih kot iz suhih cvetov. Po nabiranju cvetov je sledila priprava sirupa. Iz cvetov so najprej natrgali rumene cvetove in narezali limone na rezine. Vse skupaj so stresli v posodo in dodali vodo. Kuhali so pol ure, nato pa precedili skozi cedilo in dodali sladkor. Sledilo je še pol urno kuhanje na šibkem ognju, še vroče pripravljeno zmes pa na koncu nadevali v kozarce.
Druga delavnica je bila namenjena nabiranju kopriv. Najboljše koprive za nabiranje in uživanje so spomladi, ko po obronkih gozda, ob rekah,…začnejo odganjati mlade rastlinice. Nabirajo se za sušenje, kuhanje, solate in pripravo polivk. Udeleženci so med nabiranjem spoznali, kje vse lahko vključimo koprive. V prehrani uporabljamo čimbolj mlade vršičke in liste koprive, najpogosteje kot špinačo. Prav tako jih lahko surove dodajamo v smoothieje, kjer njihova zdravilna moč pride še posebej do izraza. Koprivo lahko posušimo in jih nato zmeljemo v prah ter z njim obogatimo najrazličnejše jedi.

PRIPRAVA ČAJNIH MEŠANIC
Ker je bilo na začetnih delavnicah veliko govora o domačih čajih, se je izvedla tudi delavnica, kjer so udeleženci pripravljali domače čajne mešanice. Iz posušenih zelišč ter cvetov, ki so jih nabirali na delavnicah, so sestavljali različne čajne mešanice, ki so bile namenjene predvsem lajšanju prehlada, pa tudi za boljše počutje.

UPORABA ZELIŠČ V KULINARIKI
Udeleženci delavnic so prav tako pripravljali različne zeliščne soli. Ker še zelišča niso zrastla v vrtovih, so uporabili kupljene začimbe. Za izdelavo zeliščne soli so uporabili sol, kateri so dodali različne začimbe. Ustvarili so celo paleto zeliščnih soli prijetnih vonjav, nepozabnega okusa in čudovitih arom. Pri izdelavi zeliščne soli je potrebno paziti, da imamo dobro posušena zelišča in začimbe, ker se bo sol manj sprijemala. Zeliščno sol so potem dali v neprodušne steklene kozarčke, kajti tako pride vlaga težje zraven, sol pa je dalj časa uporabna.
Pripravili so se prav tako različni zeliščni namazi. V okviru delavnice so udeleženci lahko spoznali, da ni potrebno posegati po dragih zdravih kupljenih namazih, ampak si jih lahko dokaj ugodno pripravimo sami doma, še posebej, ko bo v sezoni na vrtovih zelišč in zelenjave na pretek. Za osnovo namaza so uporabili kislo smetano in skuto. Dodajali pa smo različna zelišča, čebulo, papriko, jajca, česen…

UREJANJE URBANIH KOTIČKOV
Izvedene so bile tudi delavnice, namenjene urejanju in pripravi gredic za sajenje. Zgodaj spomladi je čas za sajenje zelišč in dišavnic, ki se bodo uporabljali v domači kuhinji. Zato je bil namen delavnice zasaditev zelenjadnic in začimb v visoke grede. Udeležencem so predstavili, da je ob zasaditvi dobro kombinirati domačo zelenjavo z zelišči. Tako bodo rastline bolj zdrave in manj podvržene škodljivcem. Ko so rastline posadili, so jih pognojili in dobro zalili. Na delavnici so predstavili tudi pripravo domačega gnojila iz kopriv, ki okrepi rastline , hkrati pa odganja tudi uši in pršice.

KNJIŽICA Z RECEPTI

V okviru projekta smo partnerji pripravili EKO KUL knjižico z zbranimi recepti za pripravo zdravih malic iz lokalnih in ekoloških sestavin. Knjižica uporabnika seznanja s sodobnimi in zdravimi načini priprave hrane. Obenem uporabnikom in potencialnim kupcem lokalno pridelane hrane ponudi ideje za pripravo lokalno pridelanih živil.
Narava okoli nas je že s kančkom vloženega truda neizmerno radodarna. Bogata živilsko-pridelovalna tradicija našega okolja in njegove naravne danosti nam ponujajo neposredno razkošje uporabe lokalnih, odgovorno in trajnostno pridelanih sestavin. Trendi potrjujejo, da se na osnovi izbranih in vrhunskih sestavin, pridelanih v sozvočju z naravo, snuje kulinarika najvišje kakovosti.
EKO KUL knjižico z recepti najdete tako v tiskani kot tudi v elektronski obliki. V njem se nahaja 15 receptov za hitro pripravo različnih obrokov za zajtrk ali kosilo ter seveda sladice.
Preizkusite se lahko v pripravi:
– jagodnega müeslija z meto;
– jabolčnih krofov;
– ajdovih palačink s skuto;
– narastku iz prosene kaše z jabolki;
– pudinga iz ajdove kaše z jabolki;
– pudinga iz pšeničnega zdroba in maka;
– juhe iz polente;
– piščančje tortilje;
– polnozrnatega sendviča;
– ajdove solate;
– jajčk s hrustljavimi drobtinami;
– mlečnih rezin;
– sadnih pirinih kock;
– mini cheescake;
– sladkih srčkov.
Katere sestavine potrebujete in kako si lahko pripravite obroke, pa najdete tukaj.
Pa dober tek!

ZAKLJUČEK 1. FAZE PROJEKTA

Prva faza projekta EKO KUL se počasi zaključuje. Tako so partnerji v okviru projekta izvedli naložbe v posodobitev kuhinje z energetsko varčno opremo. Partner RIS Dvorec Rakičan je prav tako nabavil šotor (paviljon), pod katerim bo v 2. fazi projekta nastal tudi produkt EKO poroka, ki bo prikazoval, kako organizirati okolju prijazno poroko, vključujoč jedilnik, na katerem se bodo zvrstile jedi iz ekološke pridelave.
V RIS Dvorcu Rakičan in v Radencih so se vzpostavili ekološki urbani vrtovi (visoke grede). Urbani ekološki vrtovi poleg samooskrbe nudijo tudi prostor za druženje in interakcijo, izmenjavo izkušenj, znanj, pridelkov in semen, so mesta učenja, socialnega in kulturnega korektiva. Družbeni vidik pa zagotavljajo tudi pametne solarne klopi, namenjene druženju in ozaveščanju na področju energetske trajnosti.
Pripravila se je tudi analiza ponudbe ekološko pridelane hrane in potreb na območju LAS. Na podlagi analize ponudnikov in njihovih ponudb se je oblikoval e-ilustriran zemljevid s prikazom ponudnikov ekoloških pridelkov in izdelkov.
EKO KUL knjižica z recepti pa ponuja ideje za pripravo zdravih obrokov iz lokalnih in ekoloških sestavin.

Rad imam (r)eko

Kolesarska veriga na podeželju

tooltip text
PRP
PRP
EU
SLO

KOLESARSKA VERIGA NA PODEŽELJU

PARTNERJI

LAS Gorenjska košarica, Cesta Staneta Žagarja 37, 4000 Kranj

  • Vodilni partner: BSC, poslovno podporni center d.o.o. Kranj, Cesta Staneta Žagarja 37, 4000 Kranj, ki ga zastopa direktor Rok Šimenc.
  • Partnerske občine: Občina Cerklje na Gorenjskem in Občina Naklo.

 

LAS Srce Slovenije, Kidričeva cesta 1, 1270 Litija

  • Vodilni partner: Razvojni center Srca Slovenije, d.o.o., Kidričeva cesta 1, 1270 Litija. Partnerske občine: Občine Dol pri Ljubljani, Litija in Šmartno pri Litiji.

 

LAS Loškega pogorja, Poljanska cesta 2, 4220 Škofja Loka

  • Vodilni partner: Razvojna agencija Sora d.o.o., Poljanska cesta 2, 4220 Škofja Loka. Partnerske občine: Občina Škofja Loka.

 

LAS Dolenjska in Bela krajina, Podbreznik 15, 8000 Novo mesto

  • Vodilni partner: Razvojni center Novo mesto d.o.o., Podbreznik 15, 8000 Novo mesto.
  • Partnerske občine: Občine Mirna Peč, Semič, Črnomelj, Mestna občina Novo mesto.

 

LAS Vipavska dolina, Vipavska cesta 4, 5270 Ajdovščina.

  • Vodilni partner: Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina, Vipavska cesta 4, 5270 Ajdovščina.
  • Partnerska občina: Občina Ajdovščina.

 

LAS Goričko 2020, Martjanci 36, 9221 Martjanci

  • Vodilni partner: Bistra hiša Martjanci – Smart House Martjanci, Martjanci 36, 9221 Martjanci.
  • Partnerske občine: Občine Murska Sobota, Moravske Toplice, Tišina.

 

LAS Pri dobrih ljudeh 2020, Renkovci 8, 9224 Turnišče

  • Vodilni partner: Društvo za trajnost virov si.energija, Renkovci 8, 9224 Turnišče.
  • Partnerske občine: Občine Beltinci, Turnišče in Velika Polana.

 

LAS Prlekija, Prešernova ulica 2, 9240 Ljutomer

  • Vodilni partner: Prleška razvojna agencija giz, Prešernova ulica 2, 9240 Ljutomer.
  • Partnerske občine: Občini Ljutomer in Veržej.

 

LAS Suhe krajine, Temenice in Krke, Kidričeva ulica 2, 8210 Trebnje

  • Vodilni partner: Center za izobraževanje in kulturo Trebnje (CIK Trebnje), Kidričeva
    ulica 2, 8210 Trebnje.
  • Partnerske občine: Občina Trebnje.

 

LAS Med Snežnikom in Nanosom, Jurčičeva 1,6250 Ilirska Bistrica

  • Vodilni partner: Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom, Jurčičeva 1,6250 Ilirska Bistrica.
  • Partnerske občine: Občina Postojna.

 

LAS Krasa in Brkinov, Partizanska cesta 4, 6210 Sežana

  • Vodilni partner Območna razvojna agencija Krasa in Brkinov, Partizanska cesta 4, 6210 Sežana.
  • Partnerke občine: Občine Sežana, Lipica, Divača in Hrpelje.

 

POVZETEK OPERACIJE

Operacija bo spremenila pojem mobilnosti in dojemanja prostora v okolju kjer se bodo izvajale. Gre za ambiciozno operacijo povezovanja na območju dvanajstih (11) Lokalnih akcijskih skupin in devetindvajset (22) občin med severno in južno mejo države. Aktivnosti bodo nekaterim območjem prinesle edini kolektivni sistem množične mobilnosti. Z digitalizacijo map, skupno aplikacijo ter aktivnostmi za integracijo z že obstoječimi sistemi v Sloveniji pa bo trajnostna električna mobilnost dostopna uporabnikom tudi na do sedaj spregledanih območij podeželja. Sama cenovna dostopnost v primerjavi z avtomobilskim prometom bo povečala mobilnost in dostopnost do območij tudi ranljivejšim skupinam na okolju trajen način.

Z promocijskimi aktivnostmi, ki so zastavljene na način da bodo imeli veliko odmevnost v medijskem prostoru bomo dosegli, da se bodo kvalitetne medijske vsebine delile med uporabniki brez velikega vložka v medijsko distribucijo.

Z certificiranjem, izobraževanje rabe električnih koles ter prenosom dobrih praks z drugih območij se bo zavedanje in ponudba za kolesarje na območju operacije dvignila na novo raven. Posledično se pričakuje povečanje trajnostnega kolesarskega turizma, novih delovnih mest in prepoznavnost območja.

Ob povečanju dostopnosti do naravnih in kulturnih znamenitosti in novemu doživljanju le teh se bo hkrati zmanjšal tudi vpliv na okolje, povečevala raba učinkovite rabe energije, obnovo vlivih virov in znižanje emisij.

Učinki se bodo multiplicirali tudi z pripravo študije pozitivnih učinkov in povezave že obstoječih materialov z eno dostopno točko spletno in mobilno točko.

 

NAČRTOVANE AKTIVNOSTI

  • A1) Vodenje in koordinacija LAS;
  • A2) Izdelava študije, umeščanje v prostor, svetovanje pri izvedbi, primopredaji, zagonu; A3) Svetovanje pri postopkih javnega naročila;
  • A4) Dobava in montaža opreme za izposojo koles;
  • A5) Prenos dobrih praks (z vključenimi ranljivimi skupinami) & pomoč ponudnikom (gostincem) za pridobitev certifikata »Kolesarjem prijazni ponudnik«;
  • A6) Promocijske aktivnosti;
  • A7) Celostna grafična podoba ter izdelava promocijskih elementov;
  • A8) Dogovor vseh sodelujočih LAS-ov o možnosti enotne registracije (z enakim uporabniškim imenom) oz. 1 stopnja integracije na različnih območjih;
  • A9) Integracija obstoječih kolesarskih vsebin na aplikaciji »mobiln.si« in izdelava spletne strani kot nosilke informacij z obstoječih digitalnih virov in
  • A10) Promotorji kolesarstva in trajnostne mobilnosti.

 

CILJI OPERACIJE

  • Izboljšati turistično privlačnost območja LAS z izkoriščanjem kulturnih in naravnih danosti;
  • zagotovitev infrastrukturnih pogojev izboljšanje pogojev za preživljanje prostega časa ter za športno-rekreacijsko udejstvovanje;
  • izvedba ciljno usmerjenih aktivnosti za izboljšanje rabe naravnih virov –endogenih potencialov energije in povečanje učinkovitosti pri porabi energije ter varovanje in razvoj naravnega okolja

 

PRIČAKOVANI REZULTATI OPERACIJE

  • Uspešno izvedena in zaključena operacija »KOLESARSKA VERIGA NA PODEŽELJU«;
  • v aktivnosti vključene osebe iz ranljivih skupin (mladi, starejši, brezposelnih);
  • izdelana študija pozitivnih učinkov celotne operacije;
  • izdelava skupne grafične podobe;
  • postavljene 3 izposojevalnica koles na območju LAS;
  • izvedena predstavitev dobrih praks ponudnikom za pridobitev certifikata
    »kolesarjem prijazni ponudnik«;
  • vzpostavljena nadgradnja aplikacije mobiln.si;
  • integrirani sistemi na enotno platformo z enotno uporabniško izkušnjo;
  • izdelava 2 promocijskih filmov, posneta 1 TV oddaja;
  • izdelan promocijski material in zaključni dogodek, izdelana spletna stran;
  • Izmenjava izkušenj, pridobivanje novih znanj ter prenos dobre prakse med območji.

 

Obdobje izvajanja operacije
1.11.2020 – 30. 11. 2022

Kontakt
LAS Pri dobrih ljudeh 2020, Renkovci 8, 9224 Turnišče; info@las-pdl.si; 02 538 16 63.

Rad imam (r)eko

Centri interpretacije zavarovanih območij

tooltip text
PRP
PRP
EU
SLO

CENTRI INTERPRETACIJE ZAVAROVANIH OBMOČIJ

Partnerji operacije
LAS OBSOTELJE IN KOZJANSKO
Vodilni partner: Razvojna agencija Sotla

LAS POSAVJE
Vodilni partner: Regionalna razvojna agencija Posavje

LAS S CILJEM
Vodilni partner: ICRA d.o.o. Idrija

LAS PRI DOBRIH LJUDEH 2020
Vodilni partner: Društvo za trajnost virov SI. ENERGIJA

 

Tematsko področje ukrepanja Strategije lokalnega razvoja

  • Ustvarjenje delovnih mest;
  • Razvoj osnovnih storitev;
  • Varstvo okolja in ohranjanje narave.

 

Ukrep po Strategije lokalnega razvoja

  • Razvoj (socialnega) podjetništva, kakovostne ponudbe lokalnih proizvodov in storitev, spodbujanje povezovanja med razvojnimi partnerji ter izboljšanje znanj podjetniškega kakor tudi kmetijskega sektorja;
  • razvoj dejavnosti za prosti čas, šport in kulturo ter z njimi povezane infrastrukture;
  • razvoj turizma v povezavi z naravno in kulturno dediščino;
  • spodbujanje operacij za ohranjanje in trajnostni razvoj naravne in kulturne dediščine ter dejavnosti okoljskega ozaveščanja.

 

Specifični cilji operacije

  • Povečati podjetniške aktivnosti in spodbuditi inovativna partnerstva ter tako ustvariti pogoje za nova (zelena) delovna mesta, nove lokalne produkte in storitve;
  • izboljšati turistično privlačnost območja LAS z izkoriščanjem kulturnih in naravnih danosti;
  • izboljšanje infrastrukturnih pogojev za preživljanje prostega časa ter za športno- rekreacijskega udejstvovanja;
  • izboljšati stanje okolja in njegove biotske raznovrstnosti ter ohraniti kulturno dediščino območja LAS.

 

Namen operacije

Osnovni cilj ohranjanja narave je spodbujati ugodno ohranjenost izbranih rastlinskih in živalskih vrst ter njihovih habitatov, kar omogočata ustrezna zaščita območij in odprava motečih dejavnikov v prostoru. Turistična dejavnost na zavarovanih območjih lahko zaradi občutljivosti teh okolij pogosto povzroči motnje, ki so v nasprotju s prvotnim ciljem zaščite enkratnih in raznovrstnih naravnih območij. Po drugi strani promoviranje turizma v regiji z doživljanjem narave spodbuja spoštovanje in zavedanje lokalnega prebivalstva o edinstvenosti zaščitenih območij in narave na splošno. Končni cilj vseh vpletenih je, da bi urejena infrastruktura na zavarovanem območju med domačini in obiskovalci vzbudila zanimanje za pomen ohranjanja in varstva narave, kulturne dediščine in zavedanje o teh pomembnih dejavnostih. V operaciji povezujemo 2 MAB območji (Kozjansko in Obsotelje ter Mura) in dve zavarovani območji narave: Krajinski park Zgornja Idrijca in Planinsko polje. Vsi vključeni partnerji (upravljavci zavarovanih območij in ključni deležniki) se zavedajo pomena ohranjanja ohranjanje biotske raznovrstnosti, ohranjanje naravne dediščine in kulturne krajine, zato so se odločili, da skozi projektne aktivnosti zagotovijo izmenjavo izkušenj in pridobivanje novih znanj ter predvidevajo njihovo implementacijo na območju LAS. Z operacijo sledimo načelom/funkcijam zavarovanih območij: ohranjanje biotske raznovrstnosti, spodbujanje trajnostnega gospodarskega razvoja ter omogočanje in podpora raziskavam, izobraževanju in osveščanju, ki se nanašajo na ohranjanje narave in trajnostni razvoj.

Za doseganje ciljev je posebej poudarjeno vključevanje lokalnih skupnosti v upravljanje, kar bomo dosegli z aktivnim vključevanjem (predvsem ranljivih) ciljnih skupin v projektne aktivnosti.

Tako biosferno območje kot tudi zavarovano območje narave je za lokalne skupnosti in državo posebna ter prepoznavna blagovna znamka. Ne prinaša novih obvez, ponuja pa sodelovanje, povezovanje in izmenjavo izkušenj, vpis na seznam MAB območij celo prepoznavnost na svetovni ravni.

Naložba v projektu zajema ureditev interpretacijske točke za BO Mura, ki je nastalo še pred kratkim in še ni tako razvito. Zato se bodo uredile namestitvene kapacitete za obiskovalce in interpretacijska soba, ki bo namenjena vsem, ki bodo želeli spoznati kaj več o zavarovanem območju narave. Interpretacijska infrastruktura bo imela izobraževalno, doživljajsko in turistično funkcijo. Tako ima vsaka izbrana lokacija svojo izbrano tematiko vezano na dane naravne značilnosti.

 

Kazalniki operacije

  • Število novih lokalnih produktov in storitev: 1;
  • število večnamenskih objektov z novo vsebino in ali opremo: 1;
  • število izvedenih izobraževalnih dogodkov: 3;
  • število interpretacij ohranjanja biotske raznolikosti in varstva kulturne dediščine: 1.

 

Rezultati operacije

Neposredni rezultati – skupne aktivnosti;

  • Izvedba kulinaričnih delavnic;
  • strokovni ogledi na terenu in izobraževalne delavnice na vključenih območjih;
  • lokalne prireditve;
  • načrt interpretacije in itinerariji;
  • investicije.

 

Obdobje izvajanja operacije
1. 1. 2021 -31. 12. 2022

Celotna vrednost operacije v EUR
139.706,02

Znesek sofinanciranja operacije v EUR
99.821,47

Kontakt
LAS Pri dobrih ljudeh 2020, Renkovci 8, 9224 Turnišče; info@las-pdl.si; 02 538 16 63